Od skromnych ambicji po 11-kilogramowe zamrożone brownie – historia stojąca za powstaniem lodów Chocolate Fudge Brownie, jednego z najbardziej lubianych smaków
Dowiedz się więcej - Chocolate Fudge Brownie: Lepka historia legendarnego smaku Dowiedz się więcejPiekarnia Greyston: Ludzie stojący za tymi niesamowitymi ciągnącymi się brownie
W firmie Ben & Jerry’s, uważamy że brownie lepiej smakuje z lodami, a lody lepiej smakują z brownie. Jeszcze lepiej, kiedy nie tylko smakują dobrze, ale także pomagają w słusznej sprawie. Jeśli istnieje szansa współpracy z myślącymi podobnie i kierującymi się wartościami dostawcami, oferującymi składniki najwyższej jakości i wykorzystującymi swoją działalność dla pożytku społecznego, to angażujemy się bez wahania. I od początku naszej współpracy z piekarnią Greyston w Yonkers (Nowy Jork) było dla nas jasne, że w tym miejscu dzieje się coś znacznie większego niż tylko wypiekanie pysznych brownie.
Smakowite partnerstwo od pierwszego dnia
Mniej więcej w czasie gdy Guru Smaków Ben & Jerry’s, Peter Lind, wpadł na pomysł zrobienia lodów Chocolate Fudge Brownie, Ben Cohen rozmawiał z Bernie Glassmanem z piekarni Greyston na temat współpracy. W tamtym czasie piekarnia Greyston zajmowała się robieniem ciast, szarlotek, tart i brownie dla restauracji na obszarze Nowego Jorku. Doskonalenie 1-calowych kwadratowych kawałków brownie zajęło miesiące planowania, testowania i modyfikacji oraz wielu podróży tam i z powrotem z Nowego Jorku do Vermont. Tak naprawdę kilka pierwszych dostaw brownie przyjechało w postaci ponad 11-kilogramowych zamrożonych bloków. Naturalnie Peter i Greyston w końcu dopięli wszystko na ostatni guzik, a współpraca idzie dobrze od 25 lat.
Piekarze z misją
Najsłodsze jest to, jak duży sukces osiągnięto w piekarni Greyston. Piekarnia Greyston została założona w latach osiemdziesiątych w trakcie miejskiego kryzysu mieszkaniowego w Nowym Jorku, a miasto w dużej mierze ignorowało raczkujące przedsiębiorstwo społeczne. Oferując zatrudnienie osobom mającym problemy ze znalezieniem pracy, Greyston miała coraz większy pozytywny wpływ na gminy, gdzie prawie jedna szósta mieszkańców żyła poniżej poziomu ubóstwa.
Oparty na idei „PathMaking“” program piekarni Greyston wspierał pracowników i ich rodziny w poukładaniu życia na nowo, ułatwiał robienie kariery i kształcenia się. Dzięki inwestowaniu 100% swoich zysków w społeczność Yonkers przez fundację non-profit piekarnia Greyston pomagała ponad 5000 osób rocznie—, oferując przystępne mieszkania, opiekę nad dziećmi, ogrody wspólnotowe, szkolenia zawodowe, aby teraz zajmować się zrównoważonym rozwojem miasta i energooszczędnością.
Jak to mawiają w Greyston: Nie zatrudniamy ludzi do pieczenia brownie, pieczemy brownie, aby móc zatrudniać ludzi.” Zatrudniając 126 pracowników etatowych (i z listą oczekujących na pracę, zawierającą od 600 do 700 osób), firma jest obecnie postrzegana jako lider przedsiębiorczości społecznej w Nowym Jorku i na całym świecie.
25 lat Chocolate Fudge Brownie i pieczenia dla pracy
Firmy Ben & Jerry’s i Greyston rozpoczęły współpracę od misji połączenia kremowych lodów ze pysznymi, ciągnącymi się brownie. Gdy obie firmy się rozrastały, dzielona przez nie pasja dla wspólnego dobra, według której to, co jest dobre dla pracowników i dostawców, jest także dobre dla biznesu, uczyniła z tej współpracy prawdziwy sukces.
Jako certyfikowany B-Corp, piekarnia Greyston dołączyła do Ben & Jerry’s i grupy liczącej ponad 1000 firm z całego świata, których wspólnym celem jest używanie biznesu jako siły napędowej dla dobra ludzi i całej planety. Więc rozkoszuj się pintą lodów Chocolate Fudge Brownie, wiedząc, że oprócz wspaniałego smaku i tekstury lody te wnoszą wiele dobra i pomagają osobom, które bardzo tej pomocy potrzebują.
25 lat temu jako firma Ben & Jerry’s poprosiliśmy piekarnię Greyston o dwie ciężarówki brownie, aby stworzyć lody Chocolate Fudge Brownie. Od tego czasu stali się wiodącym przedsiębiorstwem społecznym.
Dowiedz się więcej - Piekarnia Greyston: Ludzie stojący za tymi niesamowitymi brownie Dowiedz się więcej