Smaki, które możemy stracić z powodu zmian klimatycznych
Zmiany klimatyczne naprawdę odciskają swoje piętno na Matce Ziemi. Średnie temperatury globalne gwałtownie wzrosły w ciągu ostatnich kilku dekad. Ocieplenie oceanów powoduje topnienie pokryw lodowych na biegunach w bezprecedensowym tempie. Katastrofy naturalne są coraz częstsze i bardziej intensywne.
Dla wielu te skutki mogą wydawać się dalekie od codziennego życia, ale prawda jest taka, że zmiany klimatyczne pełzną coraz bliżej domu. I zmierzają prosto do Twojej lodówki.
Dość szybko zauważysz brak swojego ulubionego jedzenia i – zaszlochasz! – Ben & Jerry’s. Przy pozyskiwaniu składników naszych lodów stawiamy na rolników na całym świecie. Gdy nie mają oni przewidywalnych warunków pogodowych niezbędnych do celów hodowlanych, może to oznaczać brak kakao, orzeszków ziemnych i lodów Peanut Butter Cup.
Są to pinty, które umieściliśmy na naszej liście smaków zagrożonych, ponieważ skutki zmian klimatycznych są bliżej, niż myślisz.
Kakao znane pod postacią czekolady
Naukowcy przewidują, że produkcja kakao może spaść do 2050 roku o połowę. I to nas przeraża, ponieważ czekolada jest jedną z najlepszych rzeczy na świecie.
Kakaowce potrzebują bardzo specyficznego środowiska, aby się rozwijać: wilgotnego, ciepłego powietrza, ale nie za gorącego, i mnóstwa opadów. W Afryce Zachodniej, gdzie znajduje się ponad 70% światowych upraw kakao, jest dużo terenów, na których na razie panują idealne warunki. Jednak gdy temperatury wzrosną i przestaną padać deszcze, najlepsze tereny do uprawy kakao przesuną się na większe wysokości. Jest jeden problem – Afryka Zachodnia jest całkiem płaska. Dlatego nie będzie gdzie pójść, gdy stanie się zbyt gorąco i sucho, aby uprawiać nasze ulubione brązowe ziarenka.
Oznacza to, że te lody są w prawdziwym niebezpieczeństwie:
Boom Chocolatta!
Cherry Garcia
Chocolate Chip Cookie Dough
Chocolate Fudge Brownie
Chocolate Peppermint Crunch
Chocolate Therapy
Everything But The…
Half Baked
Karamel Sutra Core
Milk & Cookies.
New York Super Fudge Chunk i Phish Food
Phish Food
S'mores
The Tonight Dough
Vanilla Caramel Fudge
Orzechy
Podobnie jak kakaowce, drzewa orzechowe są bardzo wrażliwe na warunki klimatyczne. Najważniejsze, że potrzebują mroźnej zimy, aby rozwinąć się na wiosnę. Więc jeśli zimowe temperatury powoli rosną i rosną, migdały, orzechy pekan, włoskie i pistacje nie doświadczają zimowego ochłodzenia, którego potrzebują. Badania przewidują, że w ciągu następnego stulecia Ziemia będzie stawać się coraz mniej gościnna dla drzew orzechowych, które bez mroźnych zim wkrótce nas opuszczą.
Skończą się nawet orzeszki ziemne. Rośliny strączkowe są bardzo wybredne, potrzebują kilku miesięcy konsekwentnego ciepła i odpowiedniej ilości deszczu. Nie są to dobre wiadomości, że regiony, w których wytwarza się większość światowych dostaw orzeszków ziemnych (Chiny, Indie i południowe stany USA), będą stawać się w przyszłości coraz bardziej suche, szczególnie, jeśli emisja gazów cieplarnianych pozostanie na tym samym poziomie.
Martwicie się o swoje ulubione orzechowe smaki? Oto one. Na przykład takie:
Peanut Butter Fudge Core
Peanut Buttah Cookie Core
Banana Split
Chubby Hubby
Chunky Monkey
Peanut Butter Cup
Pistachio Pistachio
Banana Peanut Butter Greek Frozen Yogurt
Kawa
Nie jesteśmy pewni, gdzie bylibyśmy bez kawy, ale jesteśmy pewni, że nie budzilibyśmy się z uśmiechem. I nie jest nam do śmiechu, gdy zmiany klimatyczne sieją spustoszenie w uprawach kawy.
Różne gatunki kawy są dostosowane do różnych klimatów na całym świecie. To, co sprawia, że są one tak wyjątkowe (i dlaczego kawosze chętnie wybierają w menu coffee shop „Sumatra Mandheling”, ale nie za bardzo Ethiopian Yirgacheffe). To wyjaśnia również, dlaczego nawet niewielkie zmiany klimatu mogą mieć duży wpływ na produkcję. Wyższe temperatury, długie susze, ekstremalne opady, większa odporność na szkodniki i szybko rozprzestrzeniające się choroby mają negatywny wpływ na produkcję kawy. I – jak zgadujecie, – wszystko to jest związane ze zmianami klimatycznymi.
W tym tempie, jak prognozuje się w jednym badaniu, istniejące wcześniej obszary nadające się do uprawy kawy mogą skurczyć się do 2080 roku między 65 a 100%. Oznacza to o wiele mniej ulubionych smaków kawowych:
Coffee Caramel Fudge Non-Dairy
Coffee Toffee Bar Crunch
Coffee, Coffee BuzzBuzzBuzz!
Straszne? Jesteśmy pewni, że tak. Ponieważ skutki zmian klimatu są coraz bliżej naszego codziennego życia, ważne jest, że robimy wszystko, co w naszej mocy, aby ograniczyć emisję i kroczyć ku zrównoważonej przyszłości. Stań się częścią rozwiązania i zachowaj swoje ulubione smaki Ben & Jerry’s.
Podpisz poniższą petycję, aby stać się częścią ruchu na rzecz klimatu i wywrzeć presję na przywódców światowych, aby działali na rzecz czystszej, bardziej ekologicznej przyszłości!