10 najdziwniejszych smaków z naszego laboratorium
Zapewne znacie lody Phish Food i postawilibyśmy garść posypki na to, że próbowaliście lodów Half Baked przynajmniej raz w życiu. Ale czy mówią Wam coś nazwy Buttery Udders lub Breakfast in Belfast? Pewnie nie. To jedne z wielu lodowych delikatesów, które wyszły z naszego laboratorium smaków, magicznego warsztatu w naszej fabryce w Waterbury, gdzie grupa nazywana „Screamersi”, od słów „ice creamers”, tworzy nowe i ekscytujące smaki każdego tygodnia. Ale w przeciwieństwie do Guru Smaków tworzących smaki, które po jakimś czasie zagoszczą w naszych sklepach i zamrażarkach sklepów spożywczych, Screamersi mogą naprawdę puścić wodze fantazji.
DLACZEGO ZBUDOWALIŚMY TO MAGICZNE MIEJSCE?
Laboratorium smaków w Waterbury zostało stworzone w 2011 roku, aby realizować w nim nasze najdziwaczniejsze pomysły, które prawdopodobnie nigdy nie trafią do sprzedaży. Fani, którzy wezmą udział w wycieczce po fabryce, mogą spróbować najnowszych eksperymentalnych dzieł zespołu lodowych projektantów, mających swoją siedzibę w naszej fabryce w Waterbury, a ich wyobraźnia nie zna granic. Screamersi dają gościom szansę na spróbowanie lodów, których nie ma nigdzie indziej na świecie. Czasami smaki z laboratorium są dziwne, czasami smaczne, ale zawsze są unikalne.
10 NAJDZIWNIEJSZYCH I NAJBARDZIEJ ZWARIOWANYCH SMAKÓW
Niedawno rozmawialiśmy ze Screamersem z Flavor Lab, Haylee Nelsonem, aby poznać więcej jego kreacji. 10 najdziwniejszych, najdzikszych i najbardziej zwariowanych smaków, jakie kiedykolwiek wymyślono:
1. Lemon Poppy Seed 2
Tak, to była druga wersja smaku Lemon Poppy Seed. Screamersom bardzo się podobała, ale opinia publiczna nigdy jej nie doceniła. Najwyraźniej ludzie nie lubią, jak nasiona włażą im między zęby podczas jedzenia lodów. Ale kto to wiedział?
2. Candied Apple
Zawsze zastanawialiśmy się, dlaczego kandyzowane jabłka nie są bardziej popularne. Skórka jest za twarda? Są za lepkie? Staraliśmy się dotrzeć do sedna sprawy, ale dowiedzieliśmy się tyle, że ludzie lubią lody z kandyzowanymi jabłkami i wirami karmelu.
3. Sweet Sassafras
Wobec tych lodów o smaku piwa korzennego nie można było pozostać obojętnym. Ludzie je uwielbiali albo nienawidzili. Przeprowadziliśmy śledztwo i odkryliśmy, że ludzie, którzy ich nie znosili, w ogóle nie lubili piwa korzennego, a ludzie, którzy je kochali, wielbili również piwo korzenne. Powinniśmy byli to wiedzieć.
4. Buttery Udders
Oprócz tego, że to jedna z naszych ulubionych nazw, ten smak został oparty na likierze Irish Cream. Jeśli to nie jest wspaniały smak, to my już nie wiemy, co może nim być.
5. At the ChocoBanana
Ten smak został zainspirowany smażonymi bananami, ale w laboratorium zapomniano o połowie potrzebnych składników. Jednak to nie powstrzymało ich od prób i uzyskany smak przypomniał niektórym domowej roboty chleb bananowy robiony przez ich matki.
6. Grape
Yup! Dokładnie tak, jak brzmi. Ben & Jerry’s Grape to lody winogronowe! Niektórzy sądzili, że to najbardziej winogronowa rzecz, jakiej kiedykolwiek mieli okazję spróbować, a inni, że powinniśmy oddać je tym, którzy je wymyślili.
7. Apple Pie a la Mode
Można by pomyśleć, że smakowały jak szarlotka, ale faktycznie smakowały jak Święto Dziękczynienia, jeśli można przypisać smak do świąt. Screamersi pięknie nazwali ten smak Grandma's Goodies i That Thanksgiving.”
8. Hibiscus 2
Smakowi Hibiscus 1 czegoś brakowało. Staramy się uczyć na własnych błędach, ale jedyną lekcją było to, że nie powinno się tworzyć smaków, które smakują jak kwiaty.
9. Hawaiian Cool
Żaden stan nie leży dalej od Vermont niż Hawaje. Obchodziliśmy ten dalekosiężny związek przez zmieszanie lodów ananasowych z kawałkami białej czekolady. To nie przeniesie nas bliżej fizycznie, ale na pewno duchowo. Misja wykonana.
10. Maple Hippie 2
Jeden z naszych nowszych smaków, który powstał, gdyż osoby z alergią na orzechy też zasługują na orzechowy smak. Screamersi dokonali wyczynu przez połączenie lodów o smaku masła słonecznikowego i syropu klonowego z czekoladowymi wirami i kawałkami ciastek. Hmm.
Nelson przypomniał nam, że to tylko 10 z niezliczonych smaków, które wyszły z naszego laboratorium. Około tygodnia trwa wyprodukowanie wystarczającej ilości lodów na jeden dzień zwiedzania, więc wymyślanie nowych kreacji sprawia, że jesteśmy baaardzo zajęci.
Próbowaliście już tych lub innych smaków z naszego laboratorium? Podziel się nimi w komentarzach poniżej!