Skip to main content

Group of people "If It's Melted, It's Ruined"

Nie jest tajemnicą, że klimat się zmienia i zmienia naszą ziemię. Lodowce topnieją, morza się podnoszą, a niektóre gatunki roślin i zwierząt giną. I chociaż garstka miliarderów może kupować nieruchomości w kosmosie, my wolelibyśmy mocno stąpać po tej Ziemi, którą kochamy. Oznacza to podjęcie natychmiastowych działań w celu ochrony naszej planety.

Czas zrobić wszystko, by walczyć ze zmianami klimatu

Jest już za późno, aby zachować lub odzyskać klimat, którym kiedyś się cieszyliśmy. Ale nie jesteśmy typem, który siedzi i czeka i się załamuje. Wiemy, że musimy pilnie działać, aby uniknąć najbardziej niszczycielskich skutków zmiany klimatu.

Dowiedz się więcej

Z tego powodu – i miliona innych – ciężko pracujemy, aby zająć się naszym śladem klimatycznym. Oto, co zrobiliśmy do tej pory i co robimy dalej, aby zmniejszyć ten ślad.

Collapse

Two Ice cream cones

 

Ślad węglowy naszych lodów

Robienie czegoś zaczyna się od poznania czegoś. I chociaż od dziesięcioleci aktywnie pracujemy nad zmniejszeniem ogólnego wpływu firmy Ben & Jerry na środowisko, obecnie dysponujemy danymi do pomiaru emisji gazów cieplarnianych (GHG) i corocznego oszacowania naszego śladu węglowego, w tym tego, co ma na to największy wpływ.

Dowiedz się więcej

Oto, co wiemy:

  • Składniki mleczne stanowią około 53% naszego śladu węglowego, podczas gdy nasze inne składniki (orzechy, kawałki ciasta, zawijasy i inne dodatki) dodają kolejne 21%.
  • Produkcja odpowiada za zaledwie 1% całkowitej emisji gazów cieplarnianych, ale dostawa lodów z fabryki do sklepów i Scoop Shops to kolejne 7%.
  • Pojedynczy kubełek Ben & Jerry's to około 3,4 funta ekwiwalentu dwutlenku węgla.Otwiera nowe okno lub CO2e (znane również jako „intensywność emisji”).

Coroczne śledzenie tych liczb informuje nas, gdzie mamy największe możliwości zmniejszenia naszego śladu i jak sobie z tym radzimy.

Collapse

Pint Infographic

Opis infograficzny: ilustracja kufla lodów Ben & Jerry's jest używana jako wykres kołowy pokazujący ślad węglowy Ben & Jerry's. Wykres jest oznaczony jako „Nasz ślad węglowy”. Na wykresie 53% jest oznaczone jako „Nabiał”. 21% jest oznaczone jako „Inne składniki”. 7% jest oznaczonych jako „Transport wychodzący”. 5% jest oznaczone jako „Handel detaliczny”. 5% jest oznaczone jako „Franchise”. 4% jest oznaczone jako „Opakowanie produktu”. 2% jest oznaczone jako „Transport przychodzący”. 1% jest oznaczony jako „Produkcja”. 1% jest oznaczony jako „Konsument”. A 1% jest oznaczony jako „Koniec życia”. Grafika pojawia się na tle tablicy korkowej.

Mamy ambitne (oparte na nauce) cele

Wspaniale jest mieć cele. Jeszcze lepiej, gdy te cele są ugruntowane w nauce.

Dowiedz się więcej

Dlatego zwracamy się do inicjatywy Science Based Targets (SBTi), która napędza ambitne działania na rzecz klimatu, umożliwiając firmom wyznaczanie opartych na nauce celów redukcji emisji. Cele oparte na nauce to precyzyjne i mierzalne cele mające na celu ograniczenie emisji o określoną ilość. Oznacza to, że ponosimy odpowiedzialność za osiągnięcie rzeczywistych liczb — nie tylko za to, że sadzimy kilka drzew lub kupujemy kompensację emisji dwutlenku węgla, aby lepiej czuć się w kwestii zużywanej przez nas energii.

Co może cię zastanawiać: dlaczego nie mówimy o kompensacji emisji dwutlenku węgla lub celach zerowych netto? Krótka odpowiedź: te wysiłki są zbyt niejasne i nieskoncentrowane – i mają wątpliwą skuteczność. Rozumiemy, że firmy nie mogą być neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla, dopóki cała gospodarka nie będzie neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla. Roszczenia zerowe netto są zbyt często używane, aby sprawić, by korporacje wyglądały, jakby podejmowały znaczące działania na rzecz klimatu, nie zajmując się tak naprawdę problemami systemowymi. Z tych powodów zdecydowaliśmy się pozostać przy nauce i naszych SBTis.

  • Obiekty należące do nas będą wykorzystywać w 100% energię odnawialną do 2025 roku.
  • Do 2025 r. zmniejszymy intensywność emisji o 40% (w stosunku do poziomu bazowego z 2015 r.).
  • Do 2050 r. zmniejszymy intensywność emisji o 80%.

 

Collapse

Cows on a farm

 

Oto, co robimy, aby osiągnąć nasze cele

Cele są ambitne. Postanowiliśmy więc skupić się na ulepszeniu trzech głównych kategorii:

Dowiedz się więcej

Pozyskiwanie i składniki:

Produkcja nabiału odpowiada za ponad 50% całkowitej emisji firmy Ben & Jerry's, więc to właśnie tam mamy największą szansę na zmniejszenie naszego śladu węglowego. Badamy i wdrażamy rozwiązania w kilku głównych obszarach:

  • Zmieniając sposób, w jaki karmimy nasze krowy, mamy nadzieję zredukować wydzielane przez nie gazy (potocznie znane jako „emisje dojelitowe”). Skupienie się na poprawie ilości i jakości paszy przyniesie korzyści w postaci węgla, wody, zdrowia gleby i różnorodności biologicznej, oprócz zdrowia zwierząt i korzyści ekonomicznych. Pracujemy również nad przyspieszeniem pilotażu i przyjęcia rozwiązań dodatków do pasz dojelitowych.
  • Gospodarka obornikiem: Fermentatory obornika w gospodarstwach wychwytują metan z obornika i wykorzystują go do wytwarzania energii odnawialnej. Współpracujemy również z naukowcami nad metodami aplikacji obornika. Te kroki pomagają zmniejszyć emisje gazów cieplarnianych i poprawić zdrowie gleby i jakość wody.
  • Pasze regeneracyjne i uprawy: Współpracujemy z rolnikami w celu wdrożenia najlepszych praktyk w rolnictwie regeneracyjnym w celu utrzymania i poprawy zdrowia gleby, obniżenia nakładów syntetycznych i zwiększenia bioróżnorodności gospodarstw. Skoncentrujemy się również na paszach domowych, paszach okrężnych i niewylesionych oraz na zwiększeniu ilości trawy w diecie naszych krów.
  • Opakowanie: Uwielbiamy lodowe wafelki, ponieważ nie zawierają plastiku i można je zjeść w całości! Ale ten kubełek w zamrażarce musi być w coś zapakowany, więc skupiamy się laserowo na stworzeniu bardziej zrównoważonego procesu pakowania poprzez zmniejszenie ilości jednorazowych opakowań z tworzyw sztucznych na bazie ropy naftowej wykorzystywanych w całym łańcuchu dostaw i w sklepach Scoop Shop.

 

Innowacje w portfolio:

Ponieważ nabiał stanowi tak dużą część naszego śladu węglowego, jednym z najłatwiejszych i najskuteczniejszych sposobów jego zmniejszenia jest, cóż, sprzedawanie mniejszej ilości nabiału. Szalone, prawda? Ale trzymaj się nas. Oto, co próbujemy zamiast tego:

  • Zwiększenie innowacyjności i sprzedaży produktów niskoemisyjnych, takich jak lody bez mleka.
  • Poszukiwanie możliwości wykorzystania bardziej niskoemisyjnych składników, takich jak nasiona słonecznika i migdały produkowane metodami upraw regeneracyjnych.

 

Operacje produkcyjne i sklepy z naszymi lodami

Działalność produkcyjna i detaliczna firmy Ben & Jerry stanowi mniej niż 6% naszego podstawowego śladu, głównie dlatego, że zajęliśmy się tym.

  • Jesteśmy blisko naszego celu, jakim jest 100% odnawialna energia elektryczna dla naszych globalnych operacji produkcyjnych
  • Tam, gdzie nie możemy kupić odnawialnych źródeł energii, pracujemy nad efektywnością energetyczną, odzyskiem ciepła i elektryfikacją (abyśmy mogli wykorzystać energię słońca i wiatru).

Collapse

Pints of Non-Dairy stacked

Podejmujemy działania. Dołącz do nas.

Raz roztopione- na zawsze zepsute. Dotyczy to lodów i planety. Robimy mrożone pyszności, które opierają się na darach Ziemi (banany, orzechy, kawałki czekolady), więc oczywiście inwestujemy w walkę z kryzysem klimatycznym. Ale my też tu mieszkamy. A zatem wzywamy wszystkich naszych współobywateli na tej Ziemi, aby zażądali, aby nasi wybrani przywódcy poparli szybkie przejście do gospodarki opartej na czystej energii. Czas ucieka, ale mamy to, czego potrzebujemy, aby zacząć. Podejmij działanie!

People in street with signs