Skip to main content

 

38008_BJxTC_VLS_Header_800.jpg

Nasze zobowiązanie wobec Identyfikowalnego Kakao 

W Ben&Jerry’s dokładamy wszelkich starań, aby tworzyć najlepsze lody w możliwie najlepszy sposób. Jednym z naszych kluczowych składników jest kakao, gwiazda niektórych naszych najpopularniejszych smaków. Można sobie wyobrazić, że używamy go całkiem sporo, więc przez ostatnie kilka lat intensywnie pracowaliśmy nad bardziej godziwą przyszłością dla hodowców uprawiających kakao w naszej sieci poprzez nasze partnerstwo w ruchu Fairtrade i nasz program Living Income Accelerator. A teraz robimy kolejny duży krok, łącząc siły z Tony's Chocolonely Open Chain, aby kontynuować misję zakończenia współczesnego niewolnictwa w przemyśle czekoladowym, jednocześnie nieprzerwanie wspomagając hodowców w osiągnięciu dochodu na życie. 

Ziarna kakao w zupełnie nowych smakołykach Chocolatey Love A-Fair pozyskiwane są za pośrednictwem Tony's Open Chain, który pomaga firmom podjąć kroki w celu zakończenia współczesnego niewolnictwa i pracy dzieci w przemyśle czekoladowym. Kierując się 5 Zasadami Pozyskiwania Tony’s, firmy stają się odpowiedzialne za zapewnienie otwartego i identyfikowalnego łańcucha dostaw oraz płacenie wyższej ceny w ramach walki z ubóstwem stanowiącym podstawową przyczynę niesprawiedliwości społecznej wśród hodowców kakao.  

Już w tym momencie dzięki partnerstwu z Fairtrade firma Ben&Jerry’s płaci hodowcom premię za wyprodukowane przez nich ziarna kakao, a dodatkowo polepsza sytuację, zwiększając dochód na życie hodowców. W ramach Tony's Open Chain firma Ben&Jerry's zobowiąże się teraz również do przestrzegania 5 Zasad Pozyskiwania Tony's, co oznacza, że zapłaci dodatkową premię, aby dalej wspierać partnerską współpracę na terenie Wybrzeża Kości Słoniowej. Co więcej, dołączając do Tony's Open Chain, jesteśmy pierwszą firmą produkującą lody, która pozyskuje identyfikowalne kakao za pośrednictwem sieci dostaw Tony's Open Chain. 

Aby uczcić nasze zaangażowanie ukierunkowane na zakończenie współczesnego niewolnictwa w przemyśle czekoladowym i kuszącą kubki smakowe radość płynącą z czekolady, przygotowujemy dwa ekscytujące nowe smaki, inspirowane słynnym batonem o smaku czekolady z karmelem i solą morską od Tony's! Lody Chocolatey Love A-Fair (dostępne zarówno w wersji nabiałowej, jak i bezmlecznej) to lody czekoladowe z kręciołkami słonego karmelu, kawałkami karmelu i kawałkami czekolady z solą morską. Tak jak czekolada i słony karmel, Ben&Jerry’s i Tony’s Chocolonely to całkiem słodki duet. 

Jesteśmy podekscytowani, że te kubełki będą pierwszymi zawierającymi wyselekcjonowane, identyfikowalne kakao, a reszta naszych produktów będzie za nami podążać, gdy będziemy się rozwijać i rozszerzać Tony’s Open Chain na przestrzeni najbliższych kilku lat.  

Nierówności w uprawie kakao  

Skąd tak silny nacisk na kakao? Oprócz tego, że jest ważnym składnikiem naszych smaków, przemysł czekoladowy stoi przed szeregiem wyjątkowych wyzwań, które szczególnie utrudniają rozwój hodowców. Obecnie w przemyśle czekoladowym na terenie Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej mamy do czynienia z 30 000 przypadków współczesnego niewolnictwa i 1,56 miliona przypadków pracy dzieci. Dlatego angażujemy się w Tony’s Open Chain, inicjatywę, która pomaga firmom położyć kres współczesnemu niewolnictwu i nielegalnej pracy dzieci w przemyśle czekoladowym poprzez walkę z podstawowym czynnikiem: ubóstwem.  

Przemysł czekoladowy zdominowany jest przez niewielką liczbę dużych firm, które czerpią korzyści z utrzymywania jak najniższych cen kakao, bez względu na koszty ponoszone przez hodowców. 60% światowego kakao pochodzi z zaledwie dwóch krajów: Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Oznacza to, że koncentruje się tam większość wyzysku w przemyśle czekoladowym — nowoczesne niewolnictwo i nielegalna praca dzieci. Hodowcy, często uprawiający niewielkie pola, zarabiają na swoich uprawach zaledwie 0,78 dolara dziennie, co wynosi znacznie poniżej 2,16-2,49 dolara na osobę na dzienny dochód na życie konieczny do przetrwania w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Oznacza to, że hodowcy cierpią z powodu biedy, która bezpośrednio przyczynia się do zjawiska współczesnego niewolnictwa i nielegalnej pracy dzieci w przemyśle czekoladowym.

Jakie jest rozwiązanie? Przede wszystkim płacenie hodowcom uczciwych cen za ich uprawy, co doprowadzi do zapoczątkowania przerywania kręgu ubóstwa i, w połączeniu z produktywnością i wsparciem szkoleniowym, stanowi podstawę lepszego zarządzania gospodarstwem, prowadzącego do pozyskiwania lepszych dochodów. 

Tony’s Open Chain 

Cieszymy się, że możemy połączyć siły z Tony’s Chocolonely i przyłączyć się do ich misji zakończenia współczesnego niewolnictwa w przemyśle czekoladowym! Zobowiązujemy się do przejścia ze sposobu naszego pozyskiwania kakao na sposób pracy Tony’s Open Chain, tak aby nasze ziarna kakao były identyfikowalne i pozyskiwane w sposób odpowiedzialny zgodnie z 5 Zasadami Pozyskiwania Open Chain: 

  1. Przejście na pozyskiwanie w pełni identyfikowalnych ziaren kakao.    
  2. Wypłacanie dodatkowej premii za ziarna kakao pochodzące od hodowców, umożliwiając im pozyskiwanie dochodu na życie. 
  3. Promowanie silnej współpracy w celu profesjonalizacji i uczynienia pracy związanej z uprawą kakao bezpieczną i zrównoważoną. Oznacza to, że pozycja hodowców staje się silna i mają oni możliwość strukturalnej zmiany nierówności w łańcuchu wartości.    
  4.  Zaangażowanie w długoterminowe zobowiązania zapewniające hodowcom bezpieczeństwo dochodów i możliwość inwestowania w ich działalność.   
  5.  Szkolenie hodowców w zakresie poprawy produktywności i jakości kakao oraz pogłębienie wiedzy hodowców na temat odpowiednich upraw. 

Fairtrade 

Od dawna angażujemy się w pozyskiwanie kakao, cukru, wanilii, bananów i kawy z certyfikatem Fairtrade dla wszystkich naszych smaków. Kiedy widzisz logo Fairtrade na naszych kubełkach, wiesz, że hodowcy z niewielkich gospodarstw, którzy wyprodukowali te składniki, otrzymali premię Fairtrade oprócz regularnej ceny zakupu za swoje zbiory. A przechodząc na sposób pracy Tony’s Open Chain, pozostajemy zaangażowani w program Fairtrade. 

Program Living Income Accelerator 

Oprócz posiadania Certyfikatu Fairtrade, współpracujemy z naszymi partnerami w Fairtrade, aby zapewnić, że producenci naszych składników mogą zarabiać na życie i prowadzić udane, godne życie. Korzystamy z inicjatywy opartej na projekcie, którą nazywamy Akceleratorem dochodów na życie [Living Income Accelerator].  W 2020 roku staliśmy się pierwszą firmą produkującą lody, która zapłaciła cenę dochodu na życie za kakao wykorzystywane w naszej bazie do lodów czekoladowych. Oznacza to, że płacimy hodowcom dodatkową kwotę oprócz ceny Fairtrade, aby zlikwidować różnicę w cenie dochodu na życie — to pieniądze, które hodowcy mogą wykorzystać na zainwestowanie w ich działalność rolniczą i potrzeby gospodarstw domowych.  

Podsumowanie 

W Ben&Jerry’s stosujemy to, co nazywamy połączonym biznesowym modelem dobrobytu. Oznacza to, że wierzymy, że każdy, kto bierze udział w tworzeniu naszych smaków, powinien odnosić sukcesy w swojej relacji z nami, ponieważ staramy się, aby „sprawiedliwość” była naszym kluczowym składnikiem. Cieszymy się, że możemy dodać pozyskiwanie w ramach Tony’s Open Chain do wielu sposobów, w jakie wprowadzamy ten model w życie w naszej firmie – oraz Chocolatey Love A-Fair do naszych zamrażarek! — i połączyć siły z Tony’s Chocolonely w ich misji ukierunkowanej na położenie kresu współczesnemu niewolnictwu i nielegalnej pracy dzieci w przemyśle czekoladowym! 

Dowiedz się więcej o naszych produktach Chocolatey Love A-Fair tutaj