Chocolate Chip Cookie Dough: Legenda o wynalezieniu naszego najpopularniejszego smaku
Lody Chocolate Chip Cookie Dough zainspirowane przez anonimowego fana w 1984 roku
Dawno temu w naszym pierwszym sklepie w Burlington w stanie Vermont mieliśmy tablicę ogłoszeń, na której ludzie mogli sugerować nowe smaki lodów dla Bena i Jerry’ego. Z pomysłów, które wpłynęły, wyróżniał się jeden anonimowy.
Dziś wydaje się on oczywisty, ale wtedy był rewolucyjny. Co będzie, jeśli doda się duże kawałki czekoladowego ciasta na ciasteczka do lodów waniliowych.
Jedną z nieodpartych pokus przy pieczeniu ciasteczek jest wyjadanie ciasta. Czasami trudno jest piekarzowi zapełnić foremkę do pieczenia, bo ciasto jest naprawdę smaczne, nawet zanim trafi do piekarnika.
Ludzie w Scoop Shop przyszli do pracy i wymieszali pierwszą partię lodów Chocolate Chip Cookie Dough. To był strzał w dziesiątkę.
Lody Chocolate Chip Cookie Dough odniosły niezwykły sukces w naszym sklepie
Smak był początkowo dostępny wyłącznie w tym jednym sklepie, a fani schodzili się z całej okolicy, aby go zdobyć. Jeden z naszych pracowników zapamiętał grupę studentek z uniwersytetu w Vermont, które zeszły ze wzgórza do sklepu, tylko po to, aby się dowiedzieć, że w Scoop Shop zabrakło lodów Chocolate Chip Cookie Dough. Studentki wybrały się do sklepu spożywczego naprzeciwko i kupiły gotowe ciasto. Przyniosły je do naszego sklepu Scoop Shop, zamówiły lody waniliowe, pokruszyły ciasto i wymieszały z lodami.
Długa droga najpopularniejszej pinty na świecie
W firmie Ben & Jerry’s zawsze wierzyliśmy, że jeśli coś jest warte zrobienia, to warto zrobić to dobrze. W przypadku lodów Chocolate Chip Cookie Dough problemem było uzyskanie konsystencji, tekstury i znajomego smaku ciasta w temperaturze lodów. Nasz „główny terapeuta lodów” Peter Lind podjął współpracę z inną firmą kierującą się wartościami, Rhino Foods, i w niezwykłym sześcioletnim procesie dopracowaliśmy ciasto, które dziś możecie znaleźć w naszych pintach.
Ludzie z Rhino Foods spędzili dużo czasu w naszej kuchni, a my spędziliśmy dużo czasu w ich. Mieszaliśmy, bełtaliśmy, budowaliśmy przyrządy i zjedliśmy razem ogromną ilość surowego ciasta. Była to pierwsza z wielu przygód łączących sztukę i naukę w słusznej sprawie dokonania innowacji w produkcji lodów.
W 1991 roku wprowadziliśmy do sprzedaży lody Chocolate Chip Cookie Dough i naprawdę cieszymy się, że to zrobiliśmy. Od tego czasu są one jednym z najbardziej popularnych i lubianych smaków.
Czy Chocolate Chip Cookie Dough to Twój ulubiony smak? Opowiedz nam o swojej miłości do tych lodów w komentarzu poniżej.