Po zamrożeniu tej przyjemnie kremowej mieszaniny do -5,5°C mamy wybór: jeśli robimy lody bez dodatków, na przykład waniliowe lub czekoladowe, lody są przepompowywane bezpośrednio do maszyny napełniającej, ale jeśli chcemy uzyskać lody z różnymi dodatkami, lody muszą najpierw przejść przez dozownik owoców.
Dawniej, przed powstaniem firmy Ben & Jerry’s, jedynym dodatkiem do lodów stosowanym przez producentów były owoce. Dlatego też maszyna, która wzbogaca lody dodatkami, nazywa się dozownikiem owoców.” Gdybyśmy chcieli, moglibyśmy wymyślić inną nazwę, ale szczerze mówiąc, zawsze znacznie bardziej zajmowało nas wymyślanie nowych dodatków, które możemy umieścić w dozowniku. Od kawałków czekolady i ciągnących się brownie po ciasteczka, cukierki i orzechy, a także wszystko, co pomiędzy, no i oczywiście owoce!
Dozownik owoców “dodaje” po prostu różne dodatki do strumienia lodowej mieszanki. Dodatki ładuje się od góry do podajnika dozownika owoców, na którego spodzie znajduje się ślimak regulujący stały przepływ dodatków na koło gwiazdowe. Podczas obrotów koła gwiazdowego dodatki są dostarczane do strumienia zamrożonych lodów przepływających przez dozownik. Aby prawidłowo wzbogacić lody, przepuszczamy je na końcu przez specjalną przystawkę mieszającą, która miesza strumień lodów z dodatkami, zapewniając ich równomierną dystrybucję.
Ulubiony smak:
"Chocolate Chip Cookie Dough"
Najlepsza rzecz w firmie
Ben & Jerry's:
"Praca ze wspaniałymi ludźmi, którym zależy na tym, aby dawać z siebie wszystko i robić najlepsze lody na świecie."
Ulubiony sposób jedzenia lodów:
" Zazwyczaj wydłubuję dodatki i polewę, a lody zostawiam."
– Kathy Jochim
Nadzorca drugiej i trzeciej zmiany obsługi technicznej