Cmentarzysko Smaków: Oddajemy cześć smakom, które odeszły (na emeryturę)
Stworzyliśmy wiele wspaniałych smaków w trakcie swojej działalności, ale różnie to bywa, więc niektóre z nich poszybowały we wspaniałym lodowym rożku do nieba.
Nasze smaki, które odeszły
Firma Ben & Jerry’s jest znana ze swoich nieporównywalnych smaków i dodatków. Ale eksperymentowanie z niepowtarzalnymi smakami wiąże się z pewnym ryzykiem i smaki mogą dopełnić swojego żywota, nie zaznając łyżeczki. Godzimy się z tym, gdyż smaki lodów, jak wszystko wokół, mają swój początek i koniec. Wylewamy łzy smutku za nasze drogie smaki, które odeszły, i otrzymujemy rocznie kilka tysięcy próśb od naszych fanów, w których błagają nas, aby wskrzesić ich ulubione smaki. Wiadomo, że lodowe cuda się zdarzają, więc od czasu do czasu smaki powracają z zaświatów!
A tym, które tego nie robią, zapewniliśmy szczęśliwe miejsce ostatniego spoczynku i godne miejsce w historii Ben & Jerry’s.
Cmentarzysko Smaków
Wejdź na Cmentarzysko Smaków, miejsce, gdzie składamy hołd smakom lodów, których zjeść już nie można, …bo one od dawna gryzą ziemię. Słyszeliśmy szlochy naszych fanów. DLACZEGO? Przechodzą przez kolejne etapy żałoby po smakach, które uwielbiali. Wiemy, że to dla nich trudny czas, więc oferujemy im miejsce, które mogą odwiedzić, aby opłakiwać stratę.
Cmentarzysko Smaków istnieje w dwóch wcieleniach, jednym na stronie internetowej Ben & Jerry’s dostępnej z całego świata, drugim w pobliżu fabryki Ben & Jerry’s w Waterbury w stanie Vermont. Tak, istnieje rzeczywiste Cmentarzysko Smaków na wzgórzu z widokiem na naszą fabrykę, z granitowymi nagrobkami i dowcipnymi epitafiami dla każdego ze smaków.
Rzeczywiste Cmentarzysko Smaków powstało w roku 1997 i pierwotnie znajdowały się na nim tylko 4 smaki, które istniały wyłącznie w USA: Dastardly Mash, Economic Crunch, Ethan Almond i Tuskegee Chunk. Od tego czasu Cmentarzysko znacznie się rozrosło i obecnie można na nim znaleźć 35 smaków, wliczając w to Wavy Gravy, Miz Jelena’s Sweet Potato Pie, Dublin Mudslide, Holy Cannoli i wiele innych ukochanych (w większości), wycofanych z produkcji smaków. Oceniamy, że ponad 300 000 osób odwiedza rocznie naszą fabrykę, a około ćwierć miliona żałobników idzie wyrazić swój szacunek na Cmentarzysko Smaków każdego roku. A biorąc pod uwagę niezliczone rzesze odwiedzających, cyfrowe Cmentarzysko Smaków to prawdziwy pokaz „słodkiego smutku”.
Na pewno wielu z Was nasuwa się pytanie, co jest zakopane pod tymi nagrobkami? Tylko miłe wspomnienia po smakach, których najbardziej nam brakuje i niemiłe odczucia związane z utratą ich popularności. W istocie istnieje więcej powodów, przez które smak może skończyć na cmentarzysku, ale smutna prawda jest taka, że może właśnie jeden z nich był Twoim ulubionym, ale inni nie byli fanami tych niedoszłych bestsellerów, więc musiały odejść, aby zrobić miejsce dla nowych pomysłów.
Nasz pierwszy pogrzeb smaku
Niedawno, gdy jeden z amerykańskich smaków What a Cluster —lodów o smaku masła orzechowego z dodatkami zlepek karmelowych, z piankami i masłem orzechowym— stopił się na amen, postanowiliśmy pójść o krok dalej i przeprowadzić prawdziwy pogrzeb na Cmentarzysku Smaków. A z racji, że tak bardzo lubimy nasze smaki, to nie było jak spuszczenie martwej rybki w toalecie (bez obrazy dla Twojej złotej rybki). Wraz z żałobnikami, którzy nierzadko przyjechali z daleka, chcieliśmy okazać szacunek w uroczystości godnej lodowej arystokracji. Opuśćmy nasze łyżeczki w minucie ciszy.